Hèt Sportcentrum

Hèt Sportcentrum

Een eerste afspraak wordt vergeten, ook bij de tweede komt hij iets later. Hij moest nog even wat regelen. Maar dan zit ik toch om tafel met Fred Ernst, samen met zijn vrouw Angenieta eigenaar van Hèt Sportcentrum in Oldeberkoop. Sinds 2 februari zelfs officieel het Health- en Wellnessplein. Het wordt me al snel duidelijk: stilzitten komt niet voor in het woordenboek van Fred.

Was het altijd al zijn droom om sportinstructeur te worden, het lukte niet meteen. Bij het CIOS was er teveel animo. “Er was voor 300 plek en 22.000 aanmeldingen. Ieder keer uitgeloot. Toen wilde ik sportinstructeur worden via militaire dienst, maar dat lukte ook niet. Was eigenlijk precies hetzelfde.” Maar, gaat het niet linksom, dan maar rechtsom. Dus uiteindelijk is Fred toch in de sport belandt. Eerst door zelf te doen: karate, kickboksen. Daarna door middel van diverse cursussen. Zo volgde hij een basisopleiding sport en daarna sport specifieke trainingen zoals sportmassage en fysiotherapie. “En op een gegeven moment zat ik in de sport, zonder dat ik het zelf eigenlijk door had.”

Clubmanager
In 1997 verhuisde de sportcentrumeigenaar vanuit Wageningen naar Langezwaag. Hier gaf Fred karate- en kickboks lessen in de Blughut. “Dat heb ik drie jaren gedaan. Mijn eerste klant was kleine Martin Robben.” De rest van de tijd zat hij in de IT. “Omdat daar veel werk in was. Maar ik snapte er eigenlijk helemaal niets van. Toen kon ik een baan krijgen als sportinstructeur bij Gymnasion in Heerenveen.”
In Heerenveen was Fred 2 jaar sportinstructeur en al snel werd hij clubmanager bij datzelfde fitnesscentrum. Lidmaatschappen verkopen, dingen regelen, hij voelde zich als een vis in het water.
“Dat vond ik heel leuk, was ik heel goed in. Best wel. Daar gebruik ik hier helemaal niets van. Wel grappig.”
Uiteindelijk werd eind 2010 het high-end fitness Gymnasion, waar Fred vestigingsmanager was, aan Sportstad Heerenveen verkocht. In januari 2011 werd hij ontslagen. Eerder al, in 1997, was Fred met zijn werkgever een low-budget-fitnesscentrum begonnen, genaamd Spectrum. Vanaf dat moment was Fred dus nog directeur-eigenaar bij zijn fitness-zaak, samen met Jan-Willem, voormalig eigenaar van Gymnasion. ” En dan zit je dus met twee directeuren. Die evenveel te zeggen hebben, mekaar aan te kijken van ‘ik wil dit’, ‘ja maar dat vind ik niks.’ Dat werkte gewoon niet.”
“Alles gaat per ongeluk”
Maar, zoals dat in het hele leven van Fred al gaat, kwam hij in die tijd toevallig bij Martin Robben, waar hij in gesprek raakte met ‘kleine Martin’. Die wilde boven het café wel een sportcentrum beginnen.
“Of ik daar niet iets in zag. Nou, dat moest ik dan wel eerst eens bekijken. Het pand was heel hokkerig allemaal. We zijn een beetje aan het tekenen gegaan. Angenieta was enthousiast, maar ik zelf niet hoor.” Fred dook er eens in. “Het verbaasde me dat er een potentieel is van 12.000 mensen!.” De hele opzet zou veel geld gaan kosten. Uiteindelijk verkocht Fred dus zijn aandeel in de fitnesszaak in Heerenveen aan partner Jan Willem en ging ervoor. En daar is hij nog steeds blij om. “Bij de meeste grote sportscholen gaat het alleen om geld verdienen. Ik doe het liever op een andere manier. De gemeenschap is hier heel anders. Een relatief kleine vijver. Dan moet je mensen niet proberen binnen te halen met grote beloftes. Mensen moeten zich fijn voelen, ze moeten komen sporten en als ze er tabak van hebben, moeten ze kunnen stoppen” aldus een enthousiaste ondernemer. “Het is bijna personal training wat je hier constant doet. Dat is geweldig. Je biedt veel meer dan je mensen belooft, eigenlijk!” Dat merkt Fred ook in de reacties. “Hoe de mensen hier met je omgaan, dat is zo ontzettend leuk! Sommigen willen contributie doorbetalen ook al gaan ze 6 maanden op vakantie. ‘Jullie moeten ook leven’ zeggen ze dan. En mensen komen met een visje langs, we hebben al eens erwtensoep gehad. Is echt leuk. Ik heb nooit het idee dat ik naar mijn werk ga!”
Volop ideeën
Zo heeft Fred het samen met zijn vrouw Angenieta erg naar zijn zin. “Angenieta doet administratie, inkoop, lidmaatschappen, en natuurlijk gewoon fitness.” Fred is naast zijn uren in het centrum vooral bezig nieuwe initiatieven te ontplooien. In de loop van de tijd is het fitnesscentrum al aangevuld met een schoonheidsspecialiste, Belesza, en is sinds december ook een praktijk voor fysiotherapie in het pand opgenomen. “Zo kunnen we de mensen nog meer bieden.” Sinds 1 februari is het sportcentrum omgedoopt tot een heus Health- en Wellnessplein.
Maar Fred zit niet stil. Hij is alweer druk bezig met het ontwikkelen van een afslankprogramma. Niet even wat tips om af te vallen, maar een langer durend programma. “Want pas na 3 maanden vindt er een gedragsverandering plaats.” Hij zal het afslankprogramma neerzetten mét begeleiding, diëtiste, mindfullness en voedingssupplementen. Want hij doet het goed, of hij doet het niet.
En Fred heeft nog veel meer plannen. “Over het algemeen meer ideeën dan wat ik kan uitvoeren. Zo heb ik ook zitten denken om hier bijvoorbeeld een aantal waterfietsen neer te gooien. Kun je eens een leuk wedstrijdje doen. Voor de rest is het voor mensen die lid zijn van het sportcentrum en die op zaterdag wel eens een eindje willen gaan waterfietsen. Nou, neem lekker mee, weet-je-wel?” Plannen die misschien altijd wel in zijn hoofd zullen blijven, of door een toevallige ontmoeting zomaar werkelijkheid zullen worden. Fred ziet dat laatste ook als zijn kracht: “Dat mensen het mij gunnen.” En zo zal hij altijd bezig zijn met sport in de ruimste zin van het woord. Iets waar hij volop van geniet. Fred zou niet anders kunnen: “Als ik het niet leuk vind, sta ik er niet achter. Dan gaat het ook niet lopen.”

Tekst: Herma Egberts
Fotografie: Nadine de Ruiter

Adres

Heerenveenseweg 3
8421 PJ Oldeberkoop

E-mail: [email protected]
0516-451541