Le Brocope – TheaterCafé

Le Brocope – TheaterCafé

De deur van Le Brocope is open. Als ik naar binnen stap hoor ik iemand lopen. Ook hoor ik een computer opstarten, maar waar de geluiden vandaan komen? Even later word ik naar boven geroepen door gastvrouw Mara en vind ik, verborgen achter een deur, de trap naar de prachtig ruime bovenverdieping.
Klassieke muziek staat aan, de houtkachel brandt en met het uitzicht op de tuin van Vredewoud (nu voor een deel eigendom van Le Brocope) kun je je voorstellen dat de bewoner toch weinig meer te wensen over heeft. En dat blijkt te kloppen, als ik de Berkoper onderneemster Mara Eijsbouts over haar doen en laten mag interviewen. Ze geniet volop.

Kunstenaarschap

Alhoewel Mara oorspronkelijk de Hogere Hotelschool in Den Haag deed en een jaar directeur is geweest van een hotel in Amsterdam, miste ze “de intellectuele kant”.. Ze had ook een drang om het kunstenaarschap te beoefenen. Terwijl ze een studie geschiedenis volgde, heeft ze toch aan die persoonlijke drang toegegeven: ze is voor 3 jaar naar Spanje gegaan om opgeleid te worden door een schilder aldaar. “Ik dacht: zal ik nu beeldend kunstenaar worden of toch een goed vak kiezen. Toen ben ik toch beeldend kunstenaar geworden omdat ik al heel snel tamelijk veel succes had. Maar ik heb mijn geschiedenisstudie daarna wel afgemaakt.”

Nadien is ze zo’n 15 jaar als beeldend kunstenaar werkzaam geweest, tot ze kinderen kreeg. In de tijd dat de kinderen klein waren heeft ze zich omgeschoold tot ontwerper, “Ik maakte stoffen, collecties. Het kunstenaarschap was niet te combineren met een gezin. “Vanuit het stoffenontwerp ben ik ook interieurarchitect geworden. Een complete stoffen- en behangcollectie is door de grootste fabrikant in Europa geproduceerd en over de hele wereld verkocht. Daarna ben ik het bedrijf door gaan zetten onder mijn eigen naam.”

Leefbaarheid

Er werd haar meer en meer gevraagd foto’s te maken van haar eigen collecties, op lokaties, wat uiteindelijk resulteerde in het ontwerpen van complete interieurs. Vonden mensen zo leuk dat ze vroegen: ‘Wil je niet ons hele huis inrichten?'” Het vak wat Brocope-eigenaresse tot aan de dag van vandaag uitoefent: interieur-architekt. “Daarna heb ik ook hele huizen ontworpen. Veel in het westen. Ik zou het veel liever hier doen. Ik vind het hier heerlijk, krijg de inspiratie van de omgeving, de natuur, de bomen, de zon. Wat een cadeau dat ik hier mag zijn!”
Mara is heel erg met leefsfeer bezig: “Hoe gebruik je je huis optimaal. Hoe maak je iets moois en wat van sfeer goed is. En wat duurzaam is. Duurzaamheid is voor mij echt ongelofelijk belangrijk. Het moet tijdloos zijn. Als iets tijdloos is, weet je zeker dat het voldoet.” Bijna tegengesteld aan de gebruikelijke trends in gordijn en behang. “Ik denk dat het mijn karakteristiek is van wat ik maak: ik ben niet trendy in koken, kook ouderwets Frans. Mijn interieurs zijn volstrekt niet trendy. Ook dat wat ik bouw is duurzaam. Daarnaast vind ik duurzaamheid belangrijk in hoe je leeft: ik probeer zoveel mogelijk biologisch te koken. en zo min mogelijk vlees te gebruiken. En als ik vlees gebruik dan is dat biologisch.”
De huizen die Mara inricht zijn gemaakt op de mensen, niet op haar eigen idee. “Hoe willen de mensen leven, wat willen ze doen in hun huis, hoe willen ze met hun kinderen leven? Ik ben heel vaak anderhalf jaar bezig met mensen. Zoek ik kunst voor ze uit, hoe je muziek integreert… En dan komt uiteindelijk alles samen en koken we op het eind samen.”

Cultuurhuis

Ah, daar begin ik de link te zien naar Le Brocope.
Want ook hier staat niets op zichzelf. Het is dan wel een restaurant, maar niet alleen om te genieten van eten. Mara ziet het als een echt cultuurhuis: eten, genieten van kunst, muziek. Ze wil cultuur onder de mensen brengen. Met het uitroepen van Leeuwarden tot Culturele Hoofdstad van Nederland 2018 ziet de creatieve onderneemster dan ook veel kansen. ” Ik weet zeker dat het voor Oldeberkoop belangrijk is. Een van de doelstellingen is dat ze de stad met het platteland willen verbinden. Cultureel ligt Oldeberkoop in een uithoek van Friesland. Op deze manier kan Oldeberkoop ook profiteren.”

Iets wat alleen maar kan door samenwerking, volgens Mara. Samenwerking met de andere horecabedrijven die Oldeberkoop rijk is, vindt ze heel belangrijk: “We hebben hier alles nodig. Ik probeer ook niet te concurreren met de buren. Als je geen sterke horeca hebt mis je wat in het dorp, dan blijf je hier niet. Bijvoorbeeld als Kim (van Lunia, HE) gasten heeft, is het voor haar het belangrijk dat de gasten leuke dingen te doen hebben. Voor mij is het belangrijk dat als mensen uit het westen komen om naar muziek te luisteren, dat ik dan leuke kamers heb.” Een samenwerking die alleen mogelijk is door open te staan voor elkaar. “Ik houd enorm van openheid. Ik vind ook dat de wereld alleen maar kan verbeteren als er totale openheid is.”
Organische groei
Mara lijkt een schilderende kok te zijn, die interieurarchitect is. Of een ontwerpende muziekliefhebber die graag lekker kookt. “Het is breed, maar het is ook zo consistent dat het toch allemaal met elkaar meegroeit. Dit groeit echt gestaag. Steeds meer mensen uit de ruime omtrek weten het te vinden.”
Op dit moment werkt Mara zo’n 4 dagen per week in haar vak als interieurarchitekt en runt ze 3 dagen Le Brocope. “Het is wel de bedoeling dat we straks elk weekend open zijn. Altijd als cultuurcafé, cultuurrestaurant. Niet als gewoon à la carte restaurant.” Maar niets ligt vast: “Als het zo doorgaat zou het kunnen zijn dat het zeven dagen open is. Dan zou ik het architekt-werk meer uit handen geven. Zo groeit Le Brocope heel organisch met de eigenaresse en met het dorp mee.
De kerkklok luidt elf slagen. “Die klok vind ik altijd zo gezellig, doet me aan vroeger denken. Ik kom namelijk uit een klokkengieters familie. Ik vind dat heel leuk om te horen! Geeft me erg het gevoel van ‘ik ben thuis’.”
Le Brocope, thuis in Oldeberkoop.

HE

Adres

Oosterwoldseweg 5
8421 PA Oldeberkoop

T 06-46216952
M [email protected]