Bouwbedrijf Berkoop: Passie voor hout

Bouwbedrijf Berkoop: Passie voor hout

De bezoeker, die Oldeberkoop betreedt vanuit Jubbega via de Heerenveenseweg raakt zonder twijfel direct aangenaam verrast door de aanblik van twee wel heel bijzondere gebouwen. Aan de linkerkant de oude CAV en aan de rechterkant de karakteristieke boerderij van Freddy en Willeke Dijkstra, waarin Bouwbedrijf Berkoop is gevestigd.

Voor degene, die niet beter weet een historisch gebouw met een klaarblijkelijk rijke geschiedenis. Dat het gebouw volkomen nieuw is ontdek je pas als je binnen komt en via de prachtige hal de zitkamer betreedt. In elk detail zie je het vakwerk en ambacht van de hand van de eigenaar van het bedrijf. Hier moet sprake zijn van een bijzondere passie. Een passie voor hout en authentiek vakmanschap.

Freddy en Willeke ontmoetten elkaar ruim 20 jaar geleden bij Willekes oom Klaas Menger. Na enige tijd besloten ze samen te gaan wonen in het ouderlijk huis van Freddy aan de Geerts Lammertslaan 6 en daar begint het verhaal van een heel bijzonder bedrijf. “Een uit de hand gelopen hobby,” zoals Freddy zelf zegt.

Freddy, geboren en getogen in Oldeberkoop, timmerde op vier jarige leeftijd al zijn eerste houten kastje. Sinds zijn 14-de werkte hij elke vrijdag bij Richard Twint in de meubelmakerij en verdiende daarmee zijn eerste gereedschap. Na het afronden van de middelbare school volgde hij de opleiding ambachtelijk meubel maken in Amsterdam. Hij kon echter niet aarden in de grote stad en 3 maanden en 4 fietsen later, kwam hij terug naar Oldeberkoop, om vervolgens bij Eise Houwer te gaan werken. Daar leerde hij in de praktijk alle facetten van het timmervak en volgde daarnaast de primaire en voortgezette opleiding tot timmerman.

In 1998 besloot Freddy voor zichzelf te beginnen. Willeke had een volledige baan en zorgde op die manier voor een stukje financiële zekerheid. Al vrij snel na de start kwamen resp. Klaas Menger, Yde de Jong en Willem (Pimme) Looper in dienst. Het bedrijf groeide en er werd gezocht naar een andere locatie om werken en wonen te combineren. Het plan voor het bouwen van een geheel nieuwe maar antiek ogende kop-rompboerderij aan de renveenseweg, die tevens als visitekaartje kon dienen werd geboren. Een gebouw met de uitstraling van alles wat Freddy in zijn werk ambieert; oog voor detail, vakwerk en ambacht. Men gelooft vaak niet dat het hele gebouw nieuwbouw is en dat vat Freddy als een compliment op.

Toen het bedrijf zo groeide dat Freddy meer manager werd dan timmerman, met alle werkzaamheden die daar bij horen, nam hij een moedig besluit. Dit was niet wat hij ambieerde. Hij besloot terug te gaan, naar hoe het begon: zelf weer mooie dingen maken.Willeke en Freddy besloten het pand te koop te zetten.

Doordat deze koerswijziging plaatsvond in een periode van economische recessie, dachtenveel mensen dat het pand om andere redenen te koop stond. Een gedachte die onjuist was, maar die er een poosje voor gezorgd heeft dat klanten terughoudend waren. Gelukkig is dat misverstand de wereld uit en maakt Freddy weer, zoals hij dat voorheen deed, mooie dingen en waar nodig versterkt Pimme Looper het bedrijf.

Naast het werk in zijn eigen bedrijf is Freddy al sinds 1996 actief binnen het brandweerkorps Oldeberkoop. In de tijd dat Freddy bij Eise Houwer in dienst was, werkte hij veel samen met Sietse Zijlstra, de toenmalige postcommandant. Die inspireerde hem om meteen na het afronden van zijn timmeropleiding, op 23-jarige leeftijd de opleiding te volgen die vereist was voor de functie van brandweerman. Beide “hobby’s” kwamen in 2013 samen toen hij met de rest van het korps de kantine van de nieuwe brandweerkazerne kon inrichten tot een prachtige, sfeervolle ruimte, waarbij op een creatieve manier gebruik is gemaakt van attributen uit de oude kazerne.

Het maken van mooie dingen, dat is wat voor Freddy het leven bijzonder maakt. En dat is te zien in het prachtige Bouwbedrijf Berkoop van Freddy en Willeke Dijkstra.

tekst: Mara Eijsbouts
fotografie: Nadine de Ruiter

Adres

Heerenveenseweg 3b
8421 PJ Oldeberkoop
Telefoon: (0516) 45 19 12
Mobiel: (06) 21 84 01 33

Email: [email protected]